Uitzendbureau… dekt het de lading nog?

28-09-2015

Als mensen me vragen waar ik werk, zei ik altijd: “Bij het leukste en meest bijzondere uitzendbureau van Nijmegen”. Een makkelijk, helder antwoord. Ik hoefde nooit uit te leggen wat een uitzendbureau is en doet. Iedereen kent wel een uitzendbureau. Iedereen heeft er wel een mening over. Totdat ik op een feestje me ineens realiseerde dat ik helemaal niet bij een uitzendbureau werk. Niet meer, althans. Ondanks dat ik nog steeds op dezelfde werkplek zit. Met dezelfde collega’s samenwerk en dezelfde werkzaamheden uitvoer. Ineens realiseerde ik me dat de term uitzendbureau de lading helemaal niet meer dekt van het werk dat we verrichten bij PP personeelsdiensten…

Een uitzendbureau – volgens Wikipedia – “bemiddelt tussen mensen die (tijdelijk) werk zoeken (de uitzendkracht) en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben (de inlener).” Ofwel: PP personeelsdiensten zorgt ervoor dat iemand die een baan zoekt bij een bedrijf kan gaan werken.

De praktijk
Ja, zo simpel klinkt het inderdaad. Maar als ik op een rij zet waar hier iedere dag hard aan gewerkt wordt, is dit veel breder dan alleen ‘uitzenden’: we leiden mensen op, zorgen dat mensen een (droom)baan vinden en dat ze kunnen doorstromen binnen hun bedrijf. We zorgen voor praktische ondersteuning van personeelsafdelingen, houden kandidaten en bedrijven op de hoogte van (veranderende) wetgeving. We sturen op talent en competentiemanagement. Helpen mensen bij de uitstroom in hun baan……. enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts.

Verandering bij de ABU
Als ik dit zo op een rijtje zet, vraag ik me af wat voor een bedrijf we eigenlijk zijn. Waarschijnlijk komt werving- en selectiebureau er het dichts bij in de buurt. Eigenlijk werving- en selectiebureau +.

Ik vind het een interessant vraagstuk voor onze positionering. Helemaal nu blijkt dat ook de ABU – Algemene Bond Uitzendondernemingen – over de lading van het woord Uitzendonderneming nadenkt. Ik ben benieuwd waar zij binnenkort mee komen…

Ik volg het op de voet, dus… wordt vervolgd!

Naar het overzicht

« Terug
×