Het beroep van de toekomst bestaat nog niet!

01-03-2016

Het World Economic Forum (WEF) heeft gesproken: van alle kinderen die nu naar de basisschool gaan – waar ook ter wereld – krijgt twee derde later een beroep dat nu nog niet bestaat. Eén derde van alle vaardigheden die benodigd zijn voor de huidige banen, zal worden vervangen door nieuwe vaardigheden. Dat stelt het WEF in hun rapport ‘The Future of Jobs’.

Om tot deze uitspraak te komen, heeft het WEF onderzoek verricht onder 371 ‘leidende mondiale werkgevers’. Deze 371 personen vertegenwoordigen meer dan dertien miljoen werknemers in negen industriële sectoren, verdeeld over 15 landen. Waaronder Nederland. Een redelijk respectabele onderzoeksgroep dus om resultaat uit te trekken.

Verrassend: meeste invloed op de veranderende arbeidsmarkt?
De veranderingen op de arbeidsmarkt zijn vooral het gevolg van veranderingen in de technologie. Zoals de toename van procesontwikkelingen, ICT-ontwikkelingen, big data en zo veel meer. Wat opvalt is dat niet de techniek maar het veranderende karakter van werk, de arbeidsomstandigheden zelf en de verdere opkomst van flexibel werk de grootste invloed zullen hebben op de veranderende arbeidsmarkt.

Stimuleren van instroom
Wij vinden de resultaten uit rapporten als dat van het WEF ontzettend interessant en volgen dit op de voet. Toch vinden we dat er ook voor ons een rol is weggelegd in de veranderende arbeidsmarkt. Hoe?

Wij willen de instroom van goede mensen op gang houden. Bijvoorbeeld in de techniek. Hierin proberen we – natuurlijk op een leuke PP-manier – jongeren te stimuleren. Bijvoorbeeld door ze uit te nodigen voor Night of the Nerds, organiseren we unieke projecten tijdens de Nijmeegse Techniekdag of werken we aan een nieuw technisch project tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.

Weet jij wat de banen van de toekomst zijn?
Kortom, wij staan niet stil. Zowel fysiek als in onze gedachtenspinsels. We vragen ons af: welke beroepen denk jij dat je over tientallen jaren kunt uitoefenen die nu nog niet bestaan? En, welke beroepen denk je dat er binnen tientallen jaren juist verdwenen zullen zijn?

Laat het ons weten, we zijn heel erg benieuwd! Dan delen we met jou onze gedachtenspinsels…

Naar het overzicht

« Terug
×