Had jij ze verwacht? De acht meest toekomstbestendige banen.

15-01-2018

Robotisering. We kunnen er niet meer omheen. De komende jaren zullen steeds meer werkzaamheden die nu nog door mensen worden uitgevoerd, geautomatiseerd gaan worden. Dit zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de arbeidsmarkt en arbeidskrachten. Maar wat voor een impact? En over welke veranderingen praten we? Indeed – een wereldwijde zoekmachine voor vacatures – beschikt over een heuse glazen bol en komt met een antwoord. En wat voor een antwoord…

Maandelijks ontvangt Indeed meer dan 200 miljoen unieke bezoekers wereldwijd op hun website. Al deze bezoekers geven met de informatie die ze achterlaten Indeed een uniek kijkje in de veranderingen op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld de verandering in welke banen worden aangeboden en naar welke vaardigheden er steeds meer vraag is.

De toekomst: werkzaamheden aanvullend op machinewerk
Uit alle verzamelde data blijkt dat de meest veelbelovende, toekomstige carrières bestaan uit werkzaamheden die machinewerk aanvullen. Daarnaast zit de toekomst in banen die grotendeels afhankelijk zijn van menselijke vaardigheden en daardoor juist niet kunnen worden vervangen door een computer. Dit resulteert in een top 8 van banen die in Nederland het meest toekomstbestendig zijn:
1. Cybersecurityexpert
2. Datawetenschapper
3. Gezondheidszorgprofessionals
4. Marketing, communicatie en design
5. Bezorging / logistiek management
6. Human resources
7. Gig-worker
8. Kok

De vraag naar cybersecurityexperts stijgt gigantisch omdat er steeds meer cyberaanvallen plaatsvinden die ook nog eens geavanceerder worden. Het aantal vacatures voor deze functie nam het laatste jaar toe met 86,4% en de laatste twee jaar zelfs met 412,5%.

Ook banen nummer 2 en 3 vind je in allerlei toekomstbestendige lijstjes terug. Menselijke eigenschappen als sociale en communicatieve vaardigheden en geduld zijn in de verpleging onmisbaar. Helaas wordt bijna de helft van alle verplegingsvacatures moeilijk vervuld. Gelukkig zal er altijd personeel nodig blijven voor bezorging en de logistieke keten, in de HR-wereld en in de bereiding van ons voedsel.

De gig-worker ten slotte is een toonbeeld van de verandering in de huidige arbeidsmarkt. Dit is een persoon die geen vaste baan heeft, maar inkomen haalt uit verschillende kortlopende opdrachten. Veel arbeidsmarktkenners geven aan dat een gig-werker meer een manier van werken is dan dat een toekomstbestendig beroep is. Echter, fragmentatie van arbeid is wel echt een trend. Nu nog klein, maar mogelijk wel de economie van de toekomst!

Naar het overzicht

« Terug
×