Robots: een bedreiging of uitkomst voor de werkende mens?

10-12-2015

Econoom Andrew McAfee heeft de wereldwijde aandacht op zich gevestigd. Volgens hem ontwikkelt de robottechnologie zich sneller dan ooit. Hierdoor zullen computers en machines steeds meer werk van mensen uit handen nemen. Dit heeft grote gevolgen voor de manier waarop de maatschappij nu functioneert. Want wat gebeurt er als robots allerlei banen gaan inpikken?

Of mogen we er niet vanuit gaan dat de gevolgen alleen bedreigend zijn? Bieden robots ons – het hardwerkende Nederlandse volk – ook nog iets goeds? Vragen die bij veel ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers bovenaan de agenda staan, ook in Nederland.

Aan de ene kant… & aan de andere kant…
Het is duidelijk: Ja. Aan de ene kant zullen er mensen zijn die ander werk moeten uitvoeren dan zij nu doen. Aan de andere kant geven onderzoekers aan dat robotisering leidt tot een gigantische groei in productiviteit, waardoor onze welvaart zal toenemen. Eigenlijk kunnen de negatieve gevolgen dus niet los worden gezien van de positieve invloeden van robots. Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat in de discussie over robotisering de nadruk alleen ligt op de bereiding voor banen. Blijkbaar ligt hier voor mensen dus de grootste bedreiging.

Robots zijn robots, mensen zijn mensen
Is het terecht dat mensen bang zijn voor hun baan? Of maken we mekaar bang? Daniela Rus – hoogleraar robotica en directeur van het robotinstituut van de Amerikaanse technische universiteit MIT – nuanceert deze vraag heel mooi: “Lassen is moeilijk en gevaarlijk voor mensen, robots doen dat veel beter en sneller.” Dit geldt ook voor zwaar tillen en andere fysieke taken. Daarin verslaan robots ons met gemak. “Maar een tafel dekken of een vaatwasser inruimen kunnen ze nog lang niet. En je moet ze ook niet vragen om veters te strikken.”

Bedreiging voor de mens?
Een opvallende waarschuwing komt van Chris Jones van iRobot. Hij geeft aan dat er vooral bizarre voorspellingen over robots worden gedaan. “De verwachtingen van het grote publiek zijn soms te hoog gespannen. Robots zijn science, geen science fiction. Maar daar zijn we nog lang niet. Dat duurt nog vele jaren, misschien wel decennia.”

Een ruimte in kaart brengen en er doorheen lopen, fijne motoriek in veranderlijke situaties of oog-handcoördinatie: daar zijn robots slecht in. Robots gaan mensen helpen. Daar kunnen we niet meer omheen. Het beste antwoord op de vraag of robots de banen van mensen bedreigen komt van Andrew McAfee: “Hoe kunnen mensen voorkomen dat ze straks door de technologie van de arbeidsmarkt worden geknikkerd? Door vooral mens te blijven.”

Naar het overzicht

« Terug
×