Slaat de verveling toe op je werk? Kom in actie!

02-10-2017

Ziek worden door verveling op je werk. Het klinkt vreemd, want je leest vaak dat stress de oorzaak van veel ellende is. Helaas gebeurt het echt. Er is zelfs een naam voor: bore-out. Uit onderzoek blijkt dat vijftien procent van alle werkenden zich stierlijk verveelt op het werk. Hoe kun je voorkomen dat de verveling ook bij jou toeslaat?

Gewoon leuk werk. Dat wil iedereen wel, maar het lukt echt niet altijd je droombaan te vinden. Het kan ook zo zijn, dat je ooit met je droombaan startte, maar dat je je na een tijd toch wezenloos verveelt. Die verveling kan je – naast gebrek aan uitdaging en gebrek aan interesse – echt ziek maken.

Een bore-out kun je oplopen doordat je niet genoeg te doen hebt. Doordat je onder je niveau werkt, dat je je werk zo zinloos vindt dat je ervan walgt of omdat je geen groeimogelijkheden hebt. Dit kan stress en zelfs uitputting veroorzaken. Zowel geestelijk als lichamelijk. Een bore-out komt ook voor bij mensen die zitten vast in hun baan en de verveling en lamlendigheid als consequentie zien van het hebben van zekerheid.

Bij PP personeelsdiensten voeren we wel eens gesprekken met mensen die tegen een bore-out aanlopen. Eerlijk gezegd hebben ze dat zelf vaak niet in de gaten. We zien dat hoe langer de verveling duurt, hoe moelijker het voor mensen is zichzelf weer te activeren. We raden mensen dan altijd aan zelf een paar stappen te ondernemen:

• Stel je voor dat je niets verandert op werkgebied, hoe zit je er dan over vijf jaar bij? Wil je dat?
• Blijf leren. Een training of cursus kan je triggeren om met plezier met je vak bezig te zijn.
• Zorg voor voldoende ontspanning na je werk en probeer te ontspannen.
• Kom in actie. Uit onderzoek blijkt dat als je langer dan 24 uur wacht met het uitvoeren van je idee, je het nooit uitvoert.

Verveel je je? Kom in actie of bel ons even welke interessante banen er mogelijk voor jou beschikbaar zijn!

Naar het overzicht

« Terug
×